Nekategorizirano

Kakšna je razlika med novimi in rabljenimi pnevmatikami?

Nove in rabljene pnevmatike
Avtor: Gume.si

Poleg cene je glavna razlika med novimi in rabljenimi pnevmatikami njihova obraba. Ne zganjajte panike; gume, ki so rahlo obrabljene, se lahko še vedno uporabljajo več tisoč kilometrov. Vedeti pa morate, kako izmeriti obrabo pnevmatik.

Zakon dovoljuje, da se pnevmatike porabijo do globine profila 1,6 mm, v idealnem primeru pa jih je treba zamanjati, če je globina profila manjša od 4 mm. Bodite previdni, rabljene pnevmatike, ki imajo globino profila manj kot 4,8 mm, ne bodo primerne niti za eno sezono in zato niso vredne naložbe.

1. Nakup novih pnevmatik: prednosti in slabosti

Nova pnevmatikaŽelite investirati v nove gume za svoje vozilo? Nakup novih pnevmatik je dober način za zagotavljanje kakovosti in trajnosti. Nove pnevmatike imajo vedno tudi garancijo proizvajalcev. Nekatere blagovne znamke ponujajo tudi 30-dnevno garancijo, med katero lahko preizkusite pnevmatike in jih zamenjate, če ne izpolnjujejo vaših pričakovanj. Večina proizvajalcev zagotavlja tudi omejene garancije za obrabo pnevmatik. Na ta način se lahko prepričate, da kupujete kakovostne gume, in če se zgodi, da je z njimi kakršnakoli težava, jih lahko zamenjate pod določenimi pogoji.

Prepričajte se, da pnevmatike ustrezajo vašemu vozilu. Ne bo vsaka velikost pnevmatike primerna in pomembno je ugotoviti, kaj iščete. Ne pozabite, da pri odločitvi glede nakupa gum upoštevate svoje vozne navade. Ljudje, ki ves teden vozijo na dolge razdalje na avtocesti, nimajo enakih potreb kot ljudje, ki vozijo na kratke razdalje v mestu. Če oklevate med različnimi znamkami pnevmatik, primerjajte njihove ocene na spletnih straneh.

Edina slaba stran pri nakupu novih gum je njihova cena. Nakup pnevmatik (zaželeno je, da jih zamenjate vsaj v paru) zahteva določen proračun.

2. Nakup rabljenih pnevmatik: prednosti in slabosti

Rabljena pnevmatikaČe imate majhen proračun, bi bilo morda boljše, da se namesto za nakup slabe kakovosti gum raje odločite za nakup rabljenih pnevmatik. Z nakupom rabljenih boste zagotovo prihranili denar. Toda ali je to vredno dolgoročno? Kot je pojasnjeno zgoraj, je pomembno, da preverite obrabo gum, da si zagovotite, da boste rabljene pnevmatike lahko uporabljali več let. Če najdete gume v dobrem stanju, ki so prilagojene vašemu vozilu, so popolne! Samo ne pozabite, da takšen nakup ne vključuje garancije.

Nazadnje je za okolje bolje izbrati rabljene pnevmatike. Namesto, da bi bile odvržene na smetišče ali čakale mesece, da bodo reciklirane, bodo te gume ostale na cesti več mesecev ali celo let. Ponovna uporaba, namesto da vedno kupujete nove gume, je zagotovo dobra gesta za planet.

Še vedno oklevate med novimi ali rabljenimi pnevmatikami? Včasih so rabljene gume še nekaj let odlične za uporabo, dobra pa je tudi naložba v nove kakovostne pnevmatike, ki so trajnejše.

O nas

Gume.si