Nekategorizirano

Razlika med celoletnimi in letnimi pnevmatikami

Celoletne in letne pnevmatike
Avtor: Gume.si

Pri razlikovanju med celoletnimi in letnimi pnevmatikami je mogoče razlike med obema vrstama zlahka napačno razumeti. Odvisno od vašega vozila, voznih razmer in osebnih preferenc je lahko ena možnost boljša od druge. Pri izbiri med letnimi in celoletnimi gumami pomaga razumeti prednosti in omejitve vsake od teh vrst pnevmatik.

Celoletne pnevmatike

Pnevmatika za celo leto ponuja ravnovesje zmogljivosti, saj zagotavlja tako sprejemljivo zmogljivost v mokrih in suhih pogojih kot tudi oprijem na snegu.

Zasnovane za povprečnega voznika, imajo celoletne pnevmatike zmerno globino tekalne plasti in gumijaste zmesi. Zasnovane so tako, da zagotavljajo daljšo življenjsko dobo tekalne plasti kot letne gume, ki imajo plasti tekalne plasti manj globoke. Celoletne pnevmatike so na voljo v številnih vrstah/modelih, velikostih, nosilnosti in so namenjene za uporabo na najrazličnejših vozilih, od ekonomičnih avtomobilov do limuzin, od mini kombijev do tovornjakov. Ponujajo udobje v vožnji in so primerne za večino voznikov.

Celoletne gume

Celoletne gume dobro delujejo v toplih vremenskih razmerah, vendar lahko nudijo manj oprijema kot letne, žrtvujejo nekatere zmogljivosti krmiljenja, zaviranja in zavijanja. Ta kompenzacija je potrebna, da lahko vse-sezonske pnevmatike zagotovijo sprejemljivo zmogljivost tudi v zimskih razmerah in zagotovijo daljšo življenjsko dobo tekalne plasti.

Celoletne pnevmatike omogočajo oprijem v zimskem času, vendar niso najboljša pnevmatika za uporabo v ekstremnih zimskih voznih razmerah. Za voznike, ki se soočajo z ekstremnim zimskim vremenom, so primernejše zimske gume.

Ker vse-sezonske gume ponujajo mešanico poletnih in zimskih zmogljivosti, so pogosto dobra izbira za voznike v zmernih podnebjih.

Letne pnevmatike

Letne pnevmatike so idealne za visoko zmogljiva vozila in so zgrajene za hitrost in agilnost. Ponujajo večjo odzivnost, zavijanje in zavorne zmogljivosti. To se običajno pripisuje specializiranim vzorcem tekalne plasti in gumijastim zmesem, ki omogočajo večjo natančnost na cesti. Dezeni tekalne plasti letnih pnevmatik imajo manj utorov in se bolj prilegajo cesti. Zasnovane so na način, da zagotavljajo maksimalni oprijem na cesti. Zmesi tekalne plasti poletnih pnevmatik so oblikovane tako, da ostanejo bolj prilagodljive, kar omogoča boljši oprijem. Letne gume imajo plitvejšo globino profila, ki omogoča večjo stabilnost.

Letne gume

Dimenzijske karakteristike (kot so širina pnevmatike, razmerje stranic in premer platišča), hitrost in druge značilnosti oblikovanja pnevmatike omogočajo, da so letne gume primernejše za večjo zmogljivost pri mokrih in suhih pogojih na visoko zmogljivih športnih vozilih. Presenetljivo je, da letne pnevmatike omogočajo boljše delovanje v mokrih pogojih, zahvaljujoč edinstvenim vzorcem tekalne plasti, ki pomagajo izprazniti vodo in se tako izognejo akvaplaningu.

Ko gre za vožnjo pozimi, so celoletne gume primernejše od poletnih, glede na njihovo kombinacijo poletnih in zimskih zmogljivosti, vendar vam priporočamo, da se vendarle odločite za zimske pnevmatike, da dobite optimalen oprijem in zmogljivost v ekstremnih zimskih razmerah.

O nas

Gume.si