Nekategorizirano

Kakšna je povezava med pnevmatikami in gorivom?

Pnevmatike in gorivo
Avtor: Gume.si

Ker cene goriva še naprej rastejo, vozniki poskušajo najti različne načine, da bi prihranili denar na črpalki. Da bi prihranili denar, se lahko izogibamo prekomerni uporabi avtomobila, vozniki pa se v izogibanju prekomerni porabi goriva celo odpovedujejo delovanju klimatske naprave v avtomobilu. Vendar pa obstajajo učinkovitejši načini za varčevanje z gorivom! Ali ste vedeli, da so vaše pnevmatike odgovorne za več kot 20 % porabe goriva?

Če želite prihraniti denar za gorivo, ne zanemarjajte vpliva, ki ga lahko imajo gume. Navsezadnje so v neposrednem stiku s cesto. Odpornost kotaljenja pnevmatike je trenje, ki nastane pri vožnji. Ko je trenje veliko, mora motor uporabiti še več energije, da se lahko peljete in tako se porabi večja količina goriva. V povprečju se 35 % goriva porabi za to trenje. Izbira pnevmatik z manjšim uporom bo prepečila preveliko porabo goriva in prihranek denarja.

Kako izbrati pnevmatike, ki bodo učinkovitejše?

Kot smo pravkar zapisali, nizek upor pri zaviranju prispeva k zmanjšanju porabe goriva. Če želimo prihraniti denar, moramo dati prednost radialnim in ne diagonalnim pnevmatikam in poiskati lahke materiale. Takšne pnevmatike, ki vam pomagajo varčevati z energijo, imajo oznako »Energy Saver«.

Energy Saver pnevmatika

Ozke gume tudi zmanjšajo površino, ki je v stiku s cesto, zaradi česar je vaše vozilo še bolj varčno. Bodite pozorni, da upoštevate velikost pnevmatike, ki jo priporoča proizvajalec vozila. Pogosto se vzmeti, osi itd. kalibrirajo glede na velikost pnevmatik. Pomembno je tudi vedeti, da se ožje gume manj oprimejo ceste v suhem in bolj v mokrem vremenu.

Kako vzdrževati gume za večjo učinkovitost goriva?

Če ne morete ali ne želite vložiti v nove pnevmatike, ki imajo oznako »Energy Saver«, je vsekakor mogoče prihraniti pri porabi goriva. Najbolj učinkovit način je redno preverjanje tlaka v pnevmatikah. Tlak pomembno vpliva na porabo goriva, ne glede na znamko pnevmatik.

Ko je guma premalo napolnjena, pritisne navzdol in ustvari večjo površino stika s cesto. To pa povečuje upor, zaradi česar avtomobil porabi več goriva. To povečanje je lahko do 2 % cene goriva na premalo napolnjenih pnevmatikah. Redno preverjanje tlaka je pomembno zlasti pozimi. Hladne temperature namreč zmanjšujejo tlak v gumah. Priporočljivo je, da tlak preverite enkrat na mesec poleti, pogosteje pa pozimi.

Kakšna je učinkovitost goriva v zimskih mesecih?

Zaradi nizkih temperatur porabimo več goriva v zimskem času. Po podatkih Agencije za varstvo okolja Združenih držav Amerike (EPA) lahko padec temperature poveča porabo goriva nekje med 12 in 28 % pri mestni vožnji. Če k temu dodamo še dejstvo, da motor porabi več energije, ko teče na mrazu, in da imamo najverjetneje vključeno ogrevanje v avtomobilu, lahko končamo s precej višjo porabo goriva.

Kako torej lahko prihranite gorivo pozimi? Investirajte v prilagojene zimske pnevmatike. Prednost imajo lahki materiali z dobrim oprijemom v snegu. Prepričajte se, da imajo dovolj globoke profile za sneg, blato in dež.

O nas

Gume.si