Piškotki

Piškotek, ki velja za majhno besedilno datoteko, ki jo spletni strežnik shrani na disku računalnika obiskovalca spletne strani, se ponaša s številnimi prednostmi. Njegov glavni namen je, da v računalnik shrani določene nastavitve in morebitne druge podatke.

Piškotki so nadvse uporabni pri uporabi iste naprave in brskalnika. Lahko si zapomnijo nastavitve posameznega obiskovalca, pomagajo spremljati, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in poskrbijo, da je vsebina prikazana na način, ki še bolj ustreza zanimanju in potrebam obiskovalcev.

V nadaljevanju navajamo vrste piškotkov, s katerimi se lahko uporabnik srečuje na spletu. Naj pa že zdaj zapišemo, da na našem spletnem mestu uporabljamo le nujno potrebne in izkustvene piškotke. Na spletnem portalu Gume.si s piškotki torej ne zbiramo podatkov, s katerimi bi bilo posameznega obiskovalca mogoče prepoznati na osebni ravni.

1. Nujno potrebni piškotki

Ti nam omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Servisi, ki jih želimo uporabljati na določeni spletni strani, ne bi delovali pravilno, če teh piškotkov ne bi bilo. V praksi je to povezano s prijavami, varnostjo in podobnim.

2. Izkustveni piškotki

Glavna naloga te vrste je, da zbirajo podatke, kako se spletni uporabniki obnašajo na spletni strani. Njihov namen je, da še izboljšajo izkustvene komponente spletne strani. Ta vrsta piškotkov s tem nikakor ne izbira podatkov oziroma informacij, s pomočjo katerih bi lahko identificirali spletnega uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Ti omogočajo, da si spletna stran lahko zapomni nekatere nastavitve in izbire obiskovalca. Pri tem mislimo na uporabniško ime, jezik, regijo ter podobno. Zagotavljajo naprednejše, personalizirane funkcije. Ta vrsta piškotkov omogoča sledenje akcijam uporabnikov spletne strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

To vrsto najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družbena omrežja. Njihov glavni namen je, da obiskovalcu prikažejo oglase, ki so prilagojeni njihovim preferencam in preteklemu obiskovanju drugih spletnih strani.