Nekategorizirano

Kako izbrati primerne pnevmatike?

Kako izbrati pnevmatike
Avtor: Gume.si

Vožnja po snegu ali v hladnem vremenu je v Sloveniji neizogibna. Vendar pa ni več treba poudarjati pomembnosti nakupa zimskih pnevmatik – po zakonu so vozniki dolžni namestiti zimske pnevmatike od 15. decembra do 15. marca.

Kot vsak odgovorni voznik se verjetno sprašujete, kako ugotoviti, katere zimske pnevmatike izbrati. Tukaj je nasvet: ignorirajte prijatelje in družino. Vsak vaš prijatelj se lahko pohvali, da je našel NAJBOLJŠE zimske gume, vendar to ne pomeni, da so njegove pnevmatike primerne za vaše vozilo. Ne moremo reči prevečkrat – nujno je, da pri izbiri pnevmatik upoštevate tip vozila in SVOJE vozne navade.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči pravo ravnovesje med vašimi potrebami in proračunom pri nakupu naslednjega seta zimskih pnevmatik.

1. Poznati morate pravo velikost pnevmatik

Najprej se prepričajte, da poznate velikost pnevmatik, primernih za svoje vozilo. To je eno od prvih vprašanj, ki vam jih bo prodajalec gum postavil. Vaše zimske in poletne pnevmatike niso vedno enakih velikosti, zato bodite pozorni tudi na to dejstvo.

Da bi ugotovili velikost pnevmatik, si oglejte njihov stranski del. Tam mora biti navedena koda, podobna tej: P225 / 60 R17. Kodo pnevmatike lahko preberete tako:

  • 225 – Ta številka ustreza širini tekalne plasti ali delu pnevmatike, ki se dotika ceste, v milimetrih.
  • 60 – To število predstavlja razmerje (kot odstotek) med vrhom pnevmatike (bočna višina) in širino tekalne plasti (širina preseka).
  • 17 – Ta številka označuje notranji premer pnevmatike v palcih.

2. Poznati morate vrste cest, po katerih vozite

To je ključnega pomena pri izbiri zimskih pnevmatik. Ali se vozite predvsem po mestnih cestah, stranskih cestah ali avtocestah? Če vozite veliko, poskrbite, da boste vložili svoj denar v visokokakovostne gume. To je še posebej pomembno, če vozite majhen, kompakten avtomobil, ki bo v slabih pogojih bolj verjetno zdrsnil.

Če je vaša vožnja večinoma mestna, bodo osnovne zimske pnevmatike z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo svoje delo opravile povsem zadovoljivo.

3. Poglejte pnevmatike

Morda se zdi očitno, vendar si vzemite čas, da greste pnevmatike pogledati v trgovino, še preden jih naprimer naročite prek spleta. Vizualno namreč lahko primerjate kakovost različnih pnevmatik, zlasti profila, fleksibilnosti in stranske togosti.

Ne pozabite, da globji profili zagotavljajo boljši oprijem na zimskih površinah, hkrati pa pomagajo pri odmikanju snega in blata.

Prav tako lahko preverite kakovost pnevmatik, izdelanih na Kitajskem. Morda so te gume cenejše, vendar se hitreje izrabijo in omogočajo slabši oprijem kot bolj kakovostne pnevmatike.

4. Postavite prava vprašanja

Dober prodajalec vam bo znal postaviti prava vprašanja, ki vam bodo pomagala izbrati zimske pnevmatike. Poleg vprašanja glede uporabe vašega vozila, vas bodo vprašali o letni kilometrini, mestu, kjer živite, in kar je najpomembneje, o vašem proračunu.

Temeljit prodajalec vas bo vprašal, ali želite ojačane pnevmatike, boljši nadzor pri obračanju, razložil pa vam bo tudi različne tipe stopnic (z ali brez vijakov) ter prednosti in slabosti vsake posebej, zlasti glede ravni hrupa.

5. Izberite med zimskimi gumami in gumami za led

Katere so boljše: zimske pnevmatike ali pnevmatike, narejene posebej za ledene površine? Na splošno velja, da so slednje boljše, saj ponujajo odličen oprijem na snegu in ledu, nasprotno pa ni vedno tako. Te priporočamo, če vozite predvsem po avtocestah in suhih površinah. Če se v glavnem vozite po mestu, pa se raje odločite za gume z boljšim oprijemom, ki vam bodo pomagale varno priti skozi snežni metež.

6. Spoznajte upravljanje in zaviranje

Vaše zimske pnevmatike imajo velik vpliv na upravljanje in zaviranje, kar je eden od glavnih razlogov, zakaj so zimske gume obvezne. Ko temperatura pade pod 7 °C, vse-sezonske gume izgubijo oprijem in prilagodljivost vozišču, kar pomeni, da vožnja v takšnih razmerah postane nevarna. Z boljšimi pnevmatikami bo vaše vozilo bolj učinkovito in zanesljivo zaviralo, prav tako bo tudi bolje obračalo.

7. Primerjajte ocene

Ko greste v trgovino, boste lahko primerjali ocene uspešnosti UTQC (Uniform Tire Quality Grade), prikazane na nekaterih evropskih pnevmatikah. Ta ocena se osredotoča na tri dejavnike.

Vendar bodite previdni! Vsi proizvajalci imajo svoje standarde, zato je dobro, če primerjate ocene za eno blagovno znamko naenkrat.

O nas

Gume.si