Nekategorizirano

Kaj se zgodi, če poleti uporabljate zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike poleti
Avtor: Gume.si

V lepem vremenu mnogi vozniki menijo, da jim na vozilih ni treba zamenjati zimskih pnevmatik in da je povsem v redu, če jih še naprej uporabljajo. Razlog je večinoma v tem, da je drago kupiti letne pnevmatike. Nekateri vozniki pa še naprej uporabljajo zimske pnevmatike preprosto zato, ker menijo, da niso več primerne za zimo, a hkrati še niso dovolj obrabljene. Zato naj bi jih bilo smiselno uporabljati še med poletjem, ko avtomobil nima tako »zahtevnih potreb«.

Poleti so zimske pnevmatike lahko nevarne

Če je temperatura stalna, to je približno 30 °C, guma postane zelo šibka, saj ni zasnovana za obvladovanje poletne vročine. Glavna težava zimskih pnevmatik je, da je material veliko mehkejši kot pri poletnih pnevmatikah in je zato na suhih cestah manj stabilen.

Bistveno se razlikujejo tudi tekalne plasti na pnevmatikah. Zimske gume so rebraste, lamelne, da se lahko dobro držijo ceste v snegu (rezila povzročajo tudi povečan hrup na cesti). Poletne pnevmatike imajo vzdolžno gumijasto površino, zakrivljeno proti stranem. Brazde enostavno odstranjujejo vodo in se bolje gibljejo po ravnem asfaltu.

Zimske pnevmatike se v toplih dneh hitreje obrabijo, zaradi njih pa se poveča tudi poraba goriva. Na porabo goriva ne vpliva le tlak v pnevmatikah, ampak tudi tekalna plast in material pnevmatik. Vzorec zimskih gum poveča kotalni upor, kar vodi do večje porabe goriva.

Zavorna razdalja je daljša pri avtomobilih, ki go opremljena z zimskimi pnevmatikami, v primerjavi z letnimi. Avtomobil je težje upravljati v ozkih ovinkih in na mokrih cestah. Skratka, višja temperatura pomeni težji nadzor nad avtomobilom, če na avtomobilu pustimo zimske pnevmatike.

Zakaj torej poleti ne bi smeli uporabljati zimskih gum:

  • ker moramo računati z daljšo zavorno potjo;
  • ker se pnevmatike hitreje obrabijo;
  • ker se lahko drugi deli avtomobila poškodujejo (tj. podvozje);
  • ker bo poraba goriva (veliko) večja;
  • ker je na mokrih cestah težko nadzirati avto.

Izberite ustrezno vrsto letnih pnevmatik

Poleti so zelo pogoste nevihte z dežjem. To so situacije, ko res vidimo, ali smo za svoj avto izbrali pravo letno pnevmatiko. Ne glede na to, ali kupujemo nove ali imamo še gume iz prejšnje sezone, je pomembna globina tekalne plasti: priporočena globina je 3-4 mm.

Lahko pa uporabimo tudi celoletne pnevmatike, vendar to res ni priporočljivo. V primeru kritičnih temperatur (vročinski val, močan sneg/mraz) pogosto pustijo voznike na cedilu, zlasti na daljših vožnjah.

O nas

Gume.si