Nekategorizirano

Dejstva o zimskih pnevmatikah in kako delujejo

Zimske pnevmatike - dejstva
Avtor: Gume.si

Se za to zimo odločate med zimskimi in vse-sezonskimi pnevmatikami? Pogosto je napačno prepričanje, da bodo vse-sezonske pnevmatike delovale enako kot zimske pnevmatike v snegu ali ledu. V resnici so samo zimske pnevmatike narejene prav za te težke pogoje, ki povzročajo nevarne prometne nesreče.

Če živite na območju, kjer je dovolj snega ali ledu, vam vsekakor pozimi priporočamo zimske pnevmatike, ne pa vse-sezonskih.

1. Dejstva o delovanju zimskih pnevmatik

Zakaj avtomobilski strokovnjaki v zimskih in slabih vremenskih razmerah dajejo prednost zimskim pnevmatikam? Skrivnost je v gumi in profilu pnevmatike. Medtem ko se guma na letnih in vse-sezonskih pnevmatikah strdi v hladnejših podnebjih, so zimske pnevmatike izdelane posebej za delovanje pri nizkih temperaturah in temperaturah pod lediščem. Guma v zimskih pnevmatikah je hladnejša v hladnem vremenu, kar daje vozilu boljši oprijem na površini ceste. Ta povezava drastično izboljša zavorno pot vozila, zaradi česar je vaše potovanje veliko varnejše v snežnih in ledenih razmerah.

Skupaj z gumo je na zimskih pnevmatikah pomemben profil. Ko z letnimi in vse-sezonskimi pnevmatikami vozimo po zasneženem cestišču, se njune tekalne plasti (profil) hitro napolnijo z mehko zmesjo. To zmanjšuje njihov oprijem, kar neizogibno vodi do drsenja vozila po površini ceste. Zimske pnevmatike imajo globje tekalne plasti, ki preprečujejo zamašitev, in te pomagajo pnevmatiki najbolje delovati na zasneženih ali poledenelih cestah.

2. Mehanski in molekularni oprijem

Eden od najpomembnejših razlogov, zakaj zimske pnevmatike tako dobro delujejo v hladnem vremenu, je nekaj, kar strokovnjaki imenujejo mehanski oprijem. Mehanski oprijem je fizična vez med tekalno plastjo in površino ceste. Cesta je običajno sestavljena iz materialov, kot so drobljen pesek, beton, katran in kamen. Mehka guma v zimskih pnevmatikah omogoča, da se z materialom na cesti oprime s svojimi tekalnimi plastmi.

Poleg gume je pomemben tudi profil, ko gre za mehanski oprijem pnevmatike. Profil pnevmarike je zasnovan tako, da odrine vodo, led in druge materiale, ki bi lahko ogrozili njegovo strukturno celovitost. Pnevmatika poleg tega vsebuje tudi ročaje, ki se imenujejo »lamele«, ki se zagrizejo v površino ceste in ustvarijo boljši oprijem za voznike.

Drugi razlog, zaradi katerega so zimske pnevmatike primernejše kot poletne ali vse-sezonske, so njihove zmožnosti prijema. To je vez, ki nastane na atomski ravni med gumo in cesto. Primer spojine, ki povzroča to vez, je uporaba silicijevega dioksida za nekatere zimske pnevmatike. Kremen je spojina, ki privlači molekule vode in lahko povzroči močnejši prijem med cesto in pnevmatiko.

3. Kaj pa vse-sezonske pnevmatike?

Mnogi ljudje mislijo, da so vse-sezonske pnevmatike najboljše, saj je to v skladu z njihovim imenom, in da lahko te pnevmatike ostanejo na vozilu skozi celo leto. Vendar pa namesto celoletne zmogljivosti dejansko opravljajo le povprečno delo pri vsakem vremenu. Zimske pnevmatike dosledno presegajo vse-sezonske pnevmatike v snegu ali ledu.

Če se odločate za vse-sezonske pnevmatike, ker ne želite plačati za dva kompleta gum, upoštevajte količino obrabe, ki jo boste prihranili s sezonsko zamenjavo. Vaše poletne pnevmatike bodo prihranjene poškodbam od soli in nasplošno od nepravilne uporabe, zaradi česar bodo trajale dlje.

Zimske pnevmatike lahko dolgoročno prihranijo več kot le denar. Lahko preprečijo draga popravila zaradi nesreč, ki jih povzroči neugodno vreme, in vas in vašo družino ohranijo varne v tej sezoni. Če živite na območju, ki ima zmerno količino snega ali ledu, je dober par zimskih pnevmatik odločitev, ki je ne boste obžalovali.

O nas

Gume.si