Nekategorizirano

5 nasvetov za varnejšo zimsko vožnjo

Varna zimska vožnja
Avtor: Gume.si

Še preden se boste dobro zavedali, bo tukaj zima in z njo snežne in ledene vozne razmere. Pozimi ostanite varni in izven obcestnih jarkov s temi petimi nasveti.

1. Poskrbite za ustrezne pnevmatike

V času, ko je udobje kralj, se vse-sezonske pnevmatike znajdejo na vedno več vozilih. En komplet te vrste pnevmatik za uporabo skozi celotno sezono zveni sanjsko za marsikaterega voznika.

Vendar vse-sezonske pnevmatike niso vedno primerne za težke snežne razmere. Na drugi strani pa so zimske pnevmatike zasnovane posebej za uporabo v hudih snežnih razmerah in izpolnjujejo posebne zahteve glede oprijema in zmogljivosti na zasneženih razmerah.

Oba tipa pnevmatik, zimske in celoletne, imata svoje prednosti. Pnevmatike, primerne za vas, so osebna odločitev: preverite, kje živite, kakšne pogoje pričakujete v tej zimi, in se tako odločite, v kaj boste »obuli« svojega konjička.

2. Zimski začetek

Ne čakajte, da zapadejo prve snežinke, da preklopite na zimske pnevmatike. Priporočamo vam, da zamenjate svoje letne pnevmatike takoj, ko se temperatura spusti pod 7 °C. Razlog za to je, da zimske pnevmatike ne delujejo dobro le v snežnih razmerah, temveč so sestavljene tudi iz gumijaste zmesi, ki omogoča boljše delovanje na hladnem in suhem cestišču.

Večina ljudi počaka, dokler ne vidi obilice snega, da preide na zimske pnevmatike. Izogibajte se množicam pri vulkanizerju tako, da zamenjate pnevmatike, ko se temperatura spusti pod 7 °C.

3. Nikoli ne mešajte pnevmatik

Zimske pnevmatike prodajalci vedno priporočajo v kompletih po štiri. In ne (samo) zato, ker poskušajo zaslužiti denar: manj kot štiri enake zimske pnevmatike ogrožajo varnost vašega vozila in splošno učinkovitost zimskih pnevmatik.

Ne mešajte niti vrste zimske pnevmatike. Mešanje pnevmatik z različnimi vzorci tekalne plasti, z različno notranjo konstrukcijo in velikostjo zmanjšuje stabilnost vozila. Tega se je treba izogibati.

4. Preverite tlak v pnevmatikah

Med poletjem je tlak v pnevmatikah pomemben dejavnik varnosti vozila, zato priporočamo, da ga preverite dvakrat tedensko. V zimskih mesecih je še posebej pomembno, da redno preverjate zračni tlak, saj lahko padec zunanje temperature za 10 °C zmanjša tlak v pnevmatikah za 0,5 bara. To pomeni, da če v juliju nastavite pritisk in ga ne preverite do decembra, lahko veliko izgubite na varnosti. Nepravilen tlak v vozilu lahko povzroči poškodbe pnevmatik in slabo stabilizacijo vozila.

Tlak v pnevmatikah določi proizvajalec vozila in ne proizvajalec pnevmatik. Priporočen tlak v pnevmatikah lahko najdete tako, da preverite navodila za uporabo avtomobila ali tablico, ki se nahaja znotraj podboja vrat voznika. Tako boste dobili priporočen »hladni« tlak v pnevmatikah.

Ne pustite se zavesti – hladni tlak v pnevmatikah nima nič opraviti z zunanjimi temperaturami. Hladni tlak v pnevmatikah preprosto pomeni, da tlak preverite, ko se avto še ni segrel.

5. Preverite tekalno plast pnevmatike

Tekalna plast pnevmatike je več kot le navaden vzorec, ki so si ga izmislili proizvajalci pnevmatik. Proizvajalci pnevmatik so skrbno načrtovali in izdelali pnevmatike, da bi povečali varnost in učinkovitost vozila v različnih voznih razmerah.

Tekalna plast pnevmatik pomaga voznikom, da se hitro ustavijo, preprečijo akvaplaning in izboljšajo stabilnost. Ko se tekalna plast zmanjša, se zmožnost pnevmatike za oprijem na cesti in dobro delovanje v različnih pogojih vožnje prav tako zmanjša.

Prepričajte se, da imajo vaše pnevmatike dovolj globoko tekalno plast (profil), da vas bodo varno peljale skozi zimske mesece. Pnevmatika je pravno obrabljena, če ima globino profila manj kot 4 mm, vendar pa pnevmatika na tej točki že doživlja zmanjšan oprijem.

Ne čakajte, da bodo vaše pnevmatike zelo obrabljene!

O nas

Gume.si