Nekategorizirano

Ste mislili, da o pnevmatikah veste vse? Za vas razbijamo 5 mitov!

Miti o pnevmatikah
Avtor: Gume.si

Pnevmatike so verjetno najpomembnejše komponente na vozilu, saj so vsaj delno odgovorne za premikanje, ustavljanje in usmerjanje vozila. Kljub temu jih mnogi vozniki in lastniki vzamejo za samoumevne in ne razumejo osnovne tehnike in leta znanosti, ki so potrebna, da se razvije dobra pnevmatika, zaradi katere bo avto varen.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili pet mitov, ki ji večkrat slišimo o zimskih, letnih in celoletnih pnevmatikah.

1. Celoletne gume se bolje oprijemajo mokre ceste kot letne

Oblikovanje pnevmatik se vrti okoli kopromisov: izboljšanje enega dejavnika učinkovitosti določene vrste pnevmatike skoraj vedno pomeni zmanjšanje enega ali več drugih dejavnikov učinkovitosti.

Inženirji, odgovorni za celoletne pnevmatike, žrtvujejo stabilnost na mokrih cestah za boljše krmiljenje v snegu in pri temperaturah pod lediščem. Ta kompromis dosežejo tako, da se odločijo za materiale, ki ostajajo fleksibilni pri nizkih temperaturah, vendar pa je zaradi tega na mokri cesti oprijem manjši.

2. Zimske pnevmatike so samo za sneg

Gumijaste zmesi in drugi sestavni deli, ki sestavljajo zimsko pnevmatiko, omogočajo prilagodljivost pri temperaturah pod 7 °C. Ta fleksibilnost omogoča pnevmatikam boljše upravljanje in ustavljanje vozil, tudi če ni snega, vendar pa morajo biti za najboljše delovanje zimskih gum temperature relativno nizke.

3. Celoletne pnevmatike delujejo dobro na snegu

Celoletne gume so odlične za blage vremenske spremembe, toda vsakdo, ki živi na območjih hladnejših zim in snega, lahko z zimskimi pnevmatikami doseže boljše rezultate kot pa s celoletnimi. Prožna guma zimskih pnevmatik jim namreč omogoča, da delujejo odlično pri nizkih temperaturah in temperaturah pod lediščem, ne da bi gume postale krhke in razpokane. Njihova globoka tekalna plast pa varuje avto med vožnjo po snegu in blatu.

Če hočete, da pnevmatike, tako zimske kot celoletne, trajajo dlje, jih zamenjajte na četrtino do pol leta. Vozniki, ki izmenjujejo med dvema serijama, podaljšajo življenjsko dobo obeh in na koncu porabijo manj denarja za nove pnevmatike.

4. Zimske pnevmatike so dražje

Zimske gume so cenovno konkurenčne z drugimi vrstami pnevmatik, tako z letnimi kot celoletnimi.

5. Če imate štirikolesni pogon, ne rabite zimskih gum

V zimskem času lahko štirikolesni pogon pomaga pri lažji vožnji po snegu, vendar to ne bo pomagalo, če se poskušate ustaviti. Pogon na štirih kolesih pomaga nadzorovati pnevmatike, vendar to ne pomeni veliko, če gume niso dovolj prilagodljive ali nimajo globoke tekalne plasti, ki bi potisnila sneg in led s poti.

O nas

Gume.si